Gezegende Paasdagen Gezegende Paasdagen


ontwerp: Han de Vries | foto's Teun Bijkerk

   

Herinnering aan de intocht van Jezus in Jeruzalem.
De mensen juichten en zwaaiden met takken die zij van de bomen hadden gerukt.
 
  • De kleur is purper, de kleur van koningen.

De palm (Howea foresteriana) is een teken van verering, maar ook van overwinning op de dood.
In de palmpaasstok – een oude volkstraditie – zitten nog meer symbolen uit het lijdensverhaal.
De stok heeft de vorm een kruis, versierd met tuinpalm (Buxus), met daarop een broodhaan. De haan die kraaide, toen Petrus drie keer had gezegd dat hij Jezus niet kende. Het zilverpapier waarin de eitjes zijn verpakt, herinnert aan het verradersloon (30 zilverlingen) dat Judas kreeg. De ketting met eitjes staat voor de gesel waarmee Jezus werd geslagen. En de sinaasappel voor de spons die op Golgotha werd gebruikt om Jezus te drinken te geven.  
     
                                                                    


Herinnering aan het Laatste Avondmaal.
Op de avond voor zijn dood vierde Jezus, samen met zijn discipelen, Pesach. Het Joodse Paasfeest. Feest van de ongezuurde broden (matzes), van de bevrijding uit de slavernij in Egypte.
 
  • De kleur is wit. Kleur van zuiverheid.
Brood en wijn – uit druiven en graan - staan voor het lichaam en bloed van Jezus. De ranken van de wintergroene klimop (Hedera), symbool van eeuwig leven, doen denken aan die van de wijnstok.
De waskom met kan en handdoek, verwijzen naar de voetwassing van Jezus.
De judaspenning (Lunaria annua) herinnert aan het verraad van Jezus.



Herinnering aan het lijden en de dood van Jezus. De Paaskaars brandt niet. Tot de Paasnacht. Stilte.
 
  • De kleur is paars. De kleur van rouw en bezinning.

De kale takken en dorre bladeren symboliseren de dood. Tussen de braamtakken bloeien aan de voet van het kruis, een paar rode bloemen van de christusdoorn (Euphorbia millii).      




Herinnering aan de overwinning van het Licht. De nieuwe Paaskaars wordt aangestoken.
 
  • De kleur paars van de Veertigdagentijd verandert in het wit van Pasen.
 
Het kale hout van het kruis komt tot leven. 



Herinnering aan de Opstanding. Nieuw leven! Het Paaskruis staat in bloei met - zoveel als mogelijk is - bloemen die in Nederland duurzaam zijn gekweekt. Of geplukt in de eigen tuin of langs de kant van de weg. 
 
  • De kleur is wit. Van het Licht van Pasen.

 
terug
 

Laatste nieuws

 

Op weg naar Pasen Op weg naar Pasen

                                                                                

'Het wemelt hier van neuriënde mensen ....', zo start het muurgedicht 'Na de Mattheuspassie' van Willem Jan Otten naast de Grote Kerk of Sint Vituskerk in Naarden Vesting.  Het gedicht krijgt extra betekenis voor wie als voorbereiding op Pasen de passiemuziek beluistert. Door de uitvoeringen van de Mattheus Passion door de  Nederlandse Bachvereniging kiest onze kerkelijke gemeente vanaf Palmzondag tot en met Goede Vrijdag de Witte Kerk aan de Koningin Wilhelminalaan in Naarden als thuisbasis. De Paaswake op de Stille Zaterdag en de viering op Paaszondag zijn weer in de Grote Kerk. Van harte welkom!


 

lees meer »
 
Gezegende Paasdagen Gezegende Paasdagen

                                                                                      

Inmiddels is het een traditie. In de veertigdagentijd, onderweg naar Pasen, richten we ons op het symbool van een Paaskruis. Tijd van soberheid en inkeer. Het kruis is gemaakt van de stam van de kerstboom. Daardoor brengt het een zichtbare verbinding tot stand tussen Kerstmis en Pasen. Het kruis staat al in de kerk vanaf de start van de veertigdagentijd.
Aanvankelijk kaal.  In de Stille Week symboliseren we dat het leven sterker is dan de dood. Het schijnbaar dode hout van het Paaskruis komt tot bloei.

lees meer »
 
Lokale duurzaamheid Lokale duurzaamheid

                                                                                  

In de opmaat naar het zijn van een 'groene kerk' delen wij graag duurzame lokale initiatieven. Inwoners, ondernemers, scholen, de gemeente en maatschappelijke organisaties werken onder de noemer 'Samen Sneller Duurzaam' dichtbij huis aan het omzetten van ideeen in daden die impact hebben. 
Lokale kaart | Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren